Ahad, Oktober 10, 2010

BERITA YANG DITUNGGU?


CONNECTICUTSeekor anjing polis di Amerika Syarikat (AS) cedera akibat digigit seorang lelaki selepas ia menggigitnya kerana menyerang seorang anggota polis, lapor sebuah akhbar semalam- Kosmo.

Inilah berita namanya. Kata seorang stringer kepada Aki. Kalau anjing gigit orang, itu bukan berita.Itu cerita biasa gamaknya. Banyak cerita2 pelik sudah berlaku mutakhir ini. Ada satu lagi jenis cerita biasa tetapi ia menjadi berita apabila terjadi kepada personalti tertentu. Pembunuhan jadi cerita biasa sekarang tetapi ia jadi berita apabila berlaku kepada Datuk Sosilawati.

Kematian adalah cerita biasa tetapi menjadi tumpuan berita apabila berlaku kepada ahli parlimen Batu Sapi Edmund Chong Ket Wah dari Parti Bersatu Sabah.Kempen PRK Galas belum mula,yang mungkin menjadi berita hangat jika Tengku Razaligh Hamzah menjadi calun Umno, pencari2 dan penadah2 'balak runtuh' sudah mula berkira2 mencari rumah sewa di Batu Sapi untuk menyambut sekurang2nya 'ranting balak'jika tak dapat batangnya sekalipun.

Jika PM Najib Tun Razak menyakinkan kepada Obama supaya tidak menjadi orang yang'Islamafobia' dikira satu berita maka sangat diharapkan bahawa isteri PM bukan orang yang 'Islamafobia' dengan melakukan perubahan kearah menutup aurat akan menjadi satu berita juga.

Setelah 2 tahun Bekas pembantu kontroversial Datuk Seri Anwar Ibrahim - Rahimi Osman mendakwa dipaksa membuat akuan bersumpah palsu, juga adalah berita. Latheefa Koya yang juga ketua penerangan PKR memberitahu akuan bersumpah baru bertujuan menghadapi kemungkinan Rahimi dipanggil sebagai seorang saksi dalam kes perbicaraan liwat Anwar adalah berita sensasi juga. Sama2lah kita tunggu.

Maka hari ini 10.10.10 pun banyak melakar berita samada dilapurkan atau tidak dilapurkan terutamanya berita diri sendiri untuk dicatat dalam dairy kehidupan mereka-Sekian.

* Kucing tumbuk anjing juga satu berita.
G1-http://gambar-kucing.blogspot.com/2010/01/gambar-kucing-tumbuk-anjing.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

السلام عليكم
Komen ler weh... betulkan mana yang salah, tambah mana yang kurang, potong mana yang lebih demi untuk kebaikan.
انالله وانااليه راجعون