Rabu, November 10, 2010

TAK KENA PADA TEMPATNYA

Akhbar pada 5 November lepas melaporkan seorang ibu, Angela anak Jabing membuat aduan bersama sayap wanita PKR kepada Jabatan Pelajaran Sarawak dengan mendakwa anaknya berusia 10 tahun dirotan penolong kanan sebuah sekolah di Sarawak kerana membawa nasi goreng berlaukkan sosej babi ke sekolah.- MalaysiaKini.

Aki bukan nak ulas tentang perbalahan Dzulkefly Ahmad MP Pas Kuala Selangor dengan Zulkifli Noordin (Bebas-Kulim Bandar Baharu) mengenai isu ini. Aki nak tanya teman2 di luar sana;

1- Wajib atau tidak kita tanya sesaorang yang makan nasi berlaukkan apa?
2- Adakah dia menawarkan sosei babi tersebut kepada pelajar muslim?
3- Dia tinggal dengan siapa(ibu non muslim atau ayah yang dikatakan Islam) ?
4- Mana patut dirotan, dia yang 10 tahun atau ayahnya (Muslim) atau GPK tersebut (kerana tak usul periksa) ?

Yang Aki tak tahu ialah; Dirotan kerana makan sosei babikah? atau kerana menawarkan kepada murid muslimkah? atau mengotorkan kelas dengan benda najis tersebut?

Jika jawapan pertama, maka GPK tersebut patut pergi kursus kefahaman Islam melainkan murid itu anak GPK tersebut. Jika jawapan kedua, sepatutnya dalam umur 10 tahun ia perlu diberi amaran dahulu. Jika no. 3, maka merotan untuk mendidik [dalam kes ini] adalah jalan terakhir.

Cenderung kepada mempertahankan pendapat tak perlu rotan bukan bermaksud menggalakkan murid Islam makan daging babi seperti dakwaan Zulkifli Noordin tetapi melihat kepada apakah sesuai (patut) dirotan budak umur 10 tahun yang tinggal dengan ibunya (non muslim) dengan kesalahan demikian?

Lebih baik YB Zulkifli Noordin cadangkan [ diparlimen] ditambah hukuman sebat pesalah arak dari 6 ke 40 sebatan (rotan) syarak- Sekian.

* Kanak2 belum baligh,hak mehukum/merotan adalah ibubapa (kecuali dibenarkan) bukan orang lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

السلام عليكم
Komen ler weh... betulkan mana yang salah, tambah mana yang kurang, potong mana yang lebih demi untuk kebaikan.
انالله وانااليه راجعون