Sabtu, Mac 13, 2010

SEBAB APA? SEBAB APA?


Salam sejahtera rodong2,

Beberapa hari ni Aki tak menjengok langsung blog Aki dan blog rodong2 kerana masalah talian internet. Dalam heboh kulu kilir, Aki sempat menziarahi sdr Mazlan Aliman (anak peneroka) yang kena tahan/siasat dan dibebas atas jaminan polis [cerita lanjut - pahang kini ]

Masa Aki dekat IPD Raub ter... Aki bertemu dengan Penulis skrip dan Dramatis Man Kadir [blogger tokperan] yang hadir sama menjengok Mazlan. Borak dari cerita pokok cactus yang boleh dimakan buahnya [macam buah naga bersaiz ibujari],hinggalah ke soal kenapa ayam mati dilanggar lori balak? Sebab ia makan lipan mati di tengah jalan. Sebab apa ia makan lipan di tengah jalan? Sebab tuan ayam tak beri ayamnya makan.

Sebab apa tuan ayam tak beri ayamnya makan? Sebab tuannya tak manpu. Sebab apa tuannya tak manpu? Sebab harga barang naik. Sebab apa harga barang naik? Sebab harga minyak naik [nak naik lagi,tapi tangguh dulu] Sebab apa harga minyak naik? Sebab orang besor pakai minyak free........

Begitulah al kisahnya bila beborak dengan penulis/dramatis, idearr nya mencurah2 macam tangki air pecah musim kemarau. Mengakhiri perbualan tokperan nasihatkan Aki: 1- Jangan tanam bunga ros depan tangga. 2- Jangan berkawan baik dengan xxxxx [huriannya akan datang] - sekian.

Gambar 1 - Man Kadir sedang makan buah kaktus.

4 ulasan:

 1. Salam, aki maaf mengomen siket ni, ada persoalan cuba kita ingetkan masa dulu2 yek, kita kata harga barang muroh, harga minyak muroh tapi kala kita imbas di kg kite jer yek berapa org yg jlan kaki, brapa org yg naik basikal, berapa orang yang ada keta. Tapi sekarangni kita kita kate rega barang mahei, minyak mahei tapi kalau kita tengok rata rata semua umoh ada motosikal, kereta ada pulok tu ada 3, 4 bijik. Kedai makan penuh, supermarket penuh dengan org. Adakah ini boleh kite simpulkan zaman sekarang barang lebih muroh dari zaman dulu?
  Kwn pun pening memikirnye.

  BalasPadam
 2. salam aki,

  Pohpalih...tak ambuh abis la boroknye gitu yak..haha

  BalasPadam
 3. Salam, Aki - ada persoalan zaman dulu kite kate rega barang muroh & minyok muroh tapi org serba kekurangan sampai nok makan pun susoh, tapi zaman sekarang kate kite rega barang mahei & minyok mahei tapi org beli keta/moto makin ramai, restoran penoh sokmo, camana nok buat kesimpulan teh? kalau secara lojik masa ni boleh kita kate barang lebih muroh dari dulu sebab semua orang mampu pakai keta, makan di restoran.

  BalasPadam
 4. makachih abg aji, hok beduit tu beduitlah, soal bocor dan tiris & yang kedana perlu dibetul & ditolong - saja2 ngangat2kan yang dah hangat.

  BalasPadam

السلام عليكم
Komen ler weh... betulkan mana yang salah, tambah mana yang kurang, potong mana yang lebih demi untuk kebaikan.
انالله وانااليه راجعون