Isnin, Julai 19, 2010

'LANTAKLAH APA NAK JADI'


BANDAR GAZA - Pergerakan Hamas yang menguasai Gaza melarang wanita daripada menghisap shisha kerana menganggap rumah tangga dan imej penduduk Palestin akan terjejas jika perbuatan itu dibenarkan.

Larangan itu merupakan usaha terbaru pergerakan tersebut untuk melaksanakan gaya hidup yang berteraskan peraturan ketat agama Islam.

"Adalah tidak sesuai bagi seorang wanita untuk duduk bersilang kaki dan merokok di tempat awam. Perbuatan itu mencemarkan imej penduduk kami," kata jurucakap Kementerian Dalam Negeri Hamas, Ehab Ghussein dalam satu kenyataan semalam.- Kosmo Online, AP.

Baca di bawah ini:

Antara Fatwa merokok itu HARAM ialah:-

* Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwan Islam Malaysia kali ke 37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 di Kuala Lumpur.

* Fatwa yang termasyur di seluruh dunia iaitu Al-Marhum Mufti Saudi, Syeikh Abdul Aziz bin Baaz

* Fatwa Al-Azhar terdahulu iaitu Syeikh Abdullah Al-Masyd (Ketua Lembaga Fatwa Azhar), Dr. Ahmad ‘Umar Hashim’ (Naib Canselor Al-Azhar) dan lain lain.

-Sumber- suhaimy.org

Shisha atau 'okaff' sangat popular di timur tengah (Arab). Asap shisha menyelubungi awan kehidupan lama sebelum kepulan asap industri (kilang) tanda kemajuan duniawi. Fatwa yang dikeluarkan tentulah dengan dalil dan nash,dan ia bukan perkara main2.

Di Malaysia, fatwa berkenaan telah lama dikeluarkan diperingkat kebangsaan dan hampir keseluruhan negeri2 mengeluarkan fatwa yang sama. Soalnya adakah kerajaan akan mengubal akta haram merokok bersekali dengan penguatkuasaannya bagi membolehkan pihak berkuasa menahan dan membicaarakan mereka yang terlibat?

Kita tinggalkan isu penguatkuasaan, kita masuk kepada satu isu berbangkit apabila fatwa 'haram' dikeluarkan iaitu berhubung dengan status 'perokok', adakah mereka fasik ?Bagaimana amalan mereka? Bagaimana Penyaksian mereka? Dan yang lain2.

Hamas di Gaza setakat ini tidak mengharamkan pengambilan tembakau, mereka cuma menghadkan kepada golongan tertentu, di tempat2 tertentu. Maka kepulan asap rokok di Malaysia sama banyak atau lebih daripada isipadu asap kilang kelapa sawit pada satu2 masa menuntut prihatin semua pihak.

Maka Aki sangat mengharapkan Majlis Fatwa Kebangsaan dan pihak yang berkenaan mencari penyelesaian dan jangan hanya dikeluarkan fatwa kemudian 'lantaklah apa nak jadi'....- Sekian.


G1- Google.


2 ulasan:

السلام عليكم
Komen ler weh... betulkan mana yang salah, tambah mana yang kurang, potong mana yang lebih demi untuk kebaikan.
انالله وانااليه راجعون