Isnin, November 14, 2011

WANG CURI UNTUK BUDAK SEKOLAH?


Kementerian Pelajaran dibidas oleh ahli parlimen Pakatan Rakyat kerana mengedarkan wang bantuan persekolahan RM100 kepada kira-kira 5.5 juta pelajar sekolah yang disenaraikan sebagai sebahagian daripada perbelanjaan Bajet 2012 yang belum diluluskan oleh Dewan Rakyat- MK

Hasratnya sangat murni tetapi peraturannya salah. Tujuannya untuk membantu ibubapa meringankan beban awal tahun dengan macam2 peralatan sekolah. Maka dari sudut ini tindakan Menteri pelajaran dikira bagus.

Bagaimana pula tentang peraturan? Bajet belum lulus wang sudah keluar. Maka bolehkah ia dipanggil wang curi? Curi dalam kocek sendiri apa salah nya kata seorang teman. Inilah masaalahnya bila menteri tak tahu [atau sengaja buat tak tahu] membezakan antara wang kerajaan dan wang peribadi atau parti. Semua dia kira bapak dia punya.

Majoriti disalah gunakan. Betul mungkin perkara ini teknikal sahaja. Tapi jika semua MP BN kelu waktu pengundian maka itupun teknikal juga. Sebaiknya ikutlah peraturan dan segerakan tindakan pasti semuanya jadi kebaikan- Sekian.

g1- http://hatilelakiini.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

السلام عليكم
Komen ler weh... betulkan mana yang salah, tambah mana yang kurang, potong mana yang lebih demi untuk kebaikan.
انالله وانااليه راجعون